Folklore - Gamle håndværk

Olivenolie - fakta

 

 

Oliven og olivenolie er nok Grækenlands vigtigste landbrugsprodukt, og det ses tydeligt på de vidtstrakte arealer, der er tilplantet med oliventræer.

 

 

Der vokser ca. 143 mio. oliventræer i Grækenland, og der produceres årligt ca. 430.000 tons olivenolie og 208.000 tons spiseoliven, hvilket gør Grækenland til Europas tredjestørste producent efter Spanien (1 mio tons) og Italien (700.000 tons).
Men når det gælder ekstra jomfruolivenolie er Grækenland Europas største producent, idet hele 82% af landets produktion er af denne fine kvalitet, mens de tilsvarende tal for Italien og Spanien er henholdsvis 43% og 28%.
 

 

Halvdelen af produktionen bliver eksporteret, især til Italien, der aftager ¾ af eksporten. Dér blandes den græske olie med den lokale for at højne dennes kvalitet, hvorefter den videresælges som italiensk olie - eller som man ofte ser på etiketterne: "udvundet af friske, modne oliven fra forskellige dyrkningsarealer i Middelhavsområdet".

 

 

Den mest intensive dyrkning foregår på Peloponnes (65% af landets produktion) og Kreta (33%). Men man ser desuden olivenlunde i de fleste kystnære områder.
 

 

Men det er for nuværende svært at overskue konsekvenserne efter de katastrofale brande, der i august 2007 lagde store områder på Peloponnes i aske.

 

 

Den 25. februar 2008 kunne man i den kretensisk lokalavis Patris læse, at regionsborgmester Serafim Tsokas og Udviklingsorganisationen for Vestkreta (OADYK) havde besluttet at sende de oliventræer, der skulle fældes i forbindelse med bygningen af en stor dæmning i Amari-dalen syd for Rethymno, til Peloponnes som hjælp til de skadesramte bønder.
 

 

Der har nu ikke altid været lige mange oliventræer på Kreta, således beretter al-Zuhri, en historiker fra Andalusien, at der var mangel på oliven i 9.-12. årh., og også Buondelmonti omtaler i sin rejsebeskrivelse fra det 15. årh., at man blev nødt til at importere olie fra andre egne.